Monday, July 3, 2006

Rodin- Sergi SSM

“Sanatçı, yaptığı işten zevk alan kişidir.” Rodin. Hayatının 55 yılını, yoksulluk içinde yaşamış, istediği sanat okullarının hiçbirine gençliğinde kabul edilmemiş, bunun yerine seramik fabrikasında çalışmış, farklı heykeltraşların yanında heykeller yapmış, ama çıkarttığı eserlerin bir çoğuna kendi imzasını atamamış .
Yaptığı heykeller kusursuz olunca, eleştirmenler tarafından kalıp dökerek, model çıkarttı suçlamalarında bulunulmuş (bir sanatçıya yapılabilecek en ağır ve acı suçlama) ve tüm bunlara karşın mücadeleden ve yaptığı işten vazgeçmemiş.
Eserlerini tamamlamakla suçlanmış. Rodin ise bunlara şu cevabı vermiş; peki ya katedraller, ya doğa da herşey tam mı, benim eserlerimde eksik görmüyorum”.
Rose Beuret’i sadık kalmış ve ölene kadar terk etmemiş, Camille Claudel’i sevmiş, kopamamış ama yolları ayrılmış.
Camille Claudel, Rodin’e derin bir aşk beslemiş ve bu aşkı onu çılgınca şeyler yapmaya itmiş, Rodin’i eserlerini kopyalamakla suçlamaya ve son 30 yılını akıl hastanesinde geçirmeye kadar götürmüş.
Rodin kendini bulak için İtalya’ya gitmiş (çok yoksul olduğu için İtalya’ya kadar yürümüş) ve Michelangelo’dan esinlemiş.
Fransa hükümeti tarafından, kendisine ev verilmiş. Bugün bu ev müze.Krallar, devlet adamları ziyaret etmiş.
Rodin, heykellerine; “HALKIM” diyormuş. Birçok el, bacak ,kol yapmış. Daha sonra, bunları yapacağı eserler için arşiv olarak kullanmış.
Rose Beuret ve Rodin’e duyulan saygı onları evliliğe götürmüş. 77 yaşında evlenmişler ve Rose, evlendikten bir ay sonra vefat etmiş. Rodinde, Rose’un ölümünden çok kısa bir süre vefat etmiş (birbirini çok seven insanların, ölümdede birbirlerini takip ettiklerine inanıyorum).
Daha fazla yazmak istemiyorum. Ama SERGİYİ MUTLAKA GEZMELİSİNİZ diyorum.
Sergide en çok etkilendiklerim;
“ACI” : taşa yaslanmış bir kadın, nefis. “Sağ El”, “Öpücük”, “Victor Hugo” nun önünde, az sonra benimle konuşacağını düşündüm, “yardılış” ve ışığı yakalamaya çalışan resam. Süper...
Şimdiden sizlere iyi gezmeler...

0 comments:

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html