Wednesday, December 2, 2009

Kaz Dağları- 2.Bölüm- Yeşilyurt Köyü

Yeşilyurt Köyü, 1355 yılında, Oğuzların 24 boyundan biri olan ÇEPNİ boy'unun Anadolu'da yayılan üç beylerinden ikisi tarafından kurulmuş ve Büyük Çetmi ismini almış. ("Büyük Çetmi" Oğuzhanlar'ın 18. kolu anlamına geliyormuş).
Büyük kardeşin kurduğu Büyük Çetmi'nin karşısına küçük kardeş de “Küçük Çetmi” köyünü kurmuş . Her iki köy de karşılıklı iki yamaçtan birbirlerine bakıyorlar.
(Tabi ki Büyük Çetmi (Yeşilyurt) çok popüler, küçük çetmi de fazla bir şey yok, tepede, duvarındaki yazıdan okudum kadarıyla Ulusoylar’ın çok çirkin beton villa inşaatı var, bir köy kahvesi, bir de taş ev, manzara tabii ki çok güzel).
Büyük Çetmi köyünde, 500 yıl kadar Rumlar ve Türkler birlikte yaşamışlar, 1924 yılındaki mübadelede Rumlar köyü terk etmiş, 1970 yılında köyün ismi Yeşilyurt köyü olarak değiştirilmiş.
Yeşilyurt Köyü meydanında bulunan caminin mimarisi değişik. Kilise görünümü andıran caminin yapımında Yunanlı ustalar çalışmış. Bu nedenle yapıda camiden daha çok kilise detayları var.
Yeşilyurt köyü, doğu-batı yönünde 40 km boyunca uzanan Kaz dağlarının en batı kısmında yer alıyor ve deniz kıyısına uzaklığı 3 kilometre... ( Bu arada, bu dağda mitolojiye göre dünyanın ilk güzellik yarışması yapılmış).
Özellikle zeytin ve badem ağaçları ile kaplı köyün yamaçları şifalı bitki ve bin bir türlü baş döndürücü güzellikte kokular saçan çiçek ve otlarla bezeli… Köyde ayrıca tavşan, tahtalı güvercini, keklik, yaban domuzu bulunuyormuş.
Yeşilyurt Köyü'nün patika yolları yürüyüş sevenler için ideal bir parkur, ancak üzülerek belirtmek istiyorum ki çok fazla inşaat yapılıyor ve yürüyüşünüz otel inşaatları nedeniyle yarım kalabiliyor.
Yeşilyurt köyünde bir çok ev yenilenmiş dekoratif özellikler kazandırılmış ve butik otele dönüştürülmüş, eeeeeee hal böyle olunca da uçan rakamlar talep edilmeye başlanmış.
Bu köyü şimdi geri de bırakıyoruz ve benim favorim köyüm olan Adatepe köyü’ne doğru ilerliyoruz.


















2 comments:

Elifinelizi said...

Merhabalar
Yeşilyurt köyünün görselleri arasında tesadüfen buldum ,dünyanı .
eğer senin içinde sakıncası yoksa birkaç fotoğrafını kullanabilirmiyim ??

sevgiler

acupofcaffein said...

Merhaba'

Tsbiki kullanabilirsiniz. ancak kaynak verirseniz sevinirim. tesekkurler, arzu

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html