Saturday, February 20, 2010

Büyük Postane

Büyük Postane İstanbul’un Eminönü ilçesindeki Sirkeci semtindeyeralan Türkiye’nin en büyük postane binasıdır.Büyük Postane binasının inşaatına Posta ve Telgraf Nezaretibinasıolarak hizmet vermek üzere 1905 yılında başlanmıştır. 1909yılındainşaatı tamamlanan binanın mimarı Vedat Tek’tir.

Bina Sirkeci semtindeki Büyük Postane Caddesi üzerinde yeralır.Mısır Çarşısı ve Yeni Cami’ye yakın bir konumdadır. 4 katlıolanbinanın girişi basamaklarla yükseltilmiş ve ön cephesinin herikiköşesi de öne çıkarılıp, yükseltilerek üzerleri kubbeilekapatılmıştır. Binanın içinde 3 kat boyunca yükselen dikdörtgenbirorta mekan ve bunu çevreleyen odalar vardır.

Bina 1927-1936 yılları arasında İstanbul Radyoevi olarak dahizmetvermiştir. Günümüzde İstanbul PTT Başmüdürlüğü olarakhizmetvermekte, giriş katında ise tam teşekküllü bir postane şubesiyeralmaktadır.



3 comments:

Anonymous said...

Sanirim Istanbul'u cok sevmeme sebep mimarlarin en basinda Vedat Tek ve Mimar Kemalettin geliyor. Bu postaneyi her ne kadar yakindan goremesem de, cok seviyorum. Murat Evgin'nin guzel bir klip calismasi var burada gecen, ismi Mektup. Cok hos izlemenizi tavsiye ederim. Bir de, hic yakindan gormedigim,fakat Tv'den, netten bildigim,Istanbul Erkek Lisesi. Bu binayi yakindan gormeyi o kadar cok istiyorum ki :))

Gezmeye devam, bizi aydinlatmaya devam diyorum Arzu Hanim.

Sevgiler,

gul

acupofcaffein said...

Klipi birazdan izlerim. İstanbul erkek lisesinin fotoğraflarını sizin için en kısa zamanda çekerim.
:-)
Haftaya olmayacağı kesinde. :-( bakarız artık.
Büyük postaneyi çocukluğumdan beri çok severim. kapıdan içeri girince çok etkilenmiştim. Tabiki artık günümüzde teknolojinin gereği cihazlar konumuş vs. eski hali çok çok daha güzeldi.
Hemen burada PTT müzesi var. Bu binayı görmeye gelirseniz müzeye de uğrayın derim.

selamlar.
arzu

Berceste said...

Himmm genis aci objektif sart olmus bu durumda, hele ki IEL'nin fotografini cekeceksen! Gerci Istanbul'da cogu yerde abuk subuk bir elektrik diregi, sacma bir kapi yuzunden mutlak oluyor genis aci objektif...

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html