Monday, July 19, 2010

Datça - Bölüm-2

Eski Datça bambaşka bir yer. Umarım daha uzun yıllar koruruz. Bu sefer gittiğimde çok farklı yerlerin açıldığını gördüm. Yeni rest. cafeler, incik boncukçular, oya satanlar vs.vs. Bazıları gerçekten hoş, gezilmeye değer, bazıları ise gereksizdi.




Eski Datça Mahallesi: İskele Mahallesi'nden 2,5 kilometre uzaklıktaki sarı tabelalar takip edildiğinde Eski Datça'ya ulaşılır . Taş evleri ve taş kaplamalı sokaklarıyla ilginç bir dokuya sahiptir Eski Datça mahallesi. Datça aşığı şair Can Yücel'in evi ve anısına yapılan Can Evi de adıyla anılan sokakta yer almaktadır.
İlk zamanlar Datça ilçe merkezi olan Eski Datça, şimdilerde Datça’nın üst mahallelerinden biridir. Korunabilmiş mimarisi ile yöreye uygun taş örgü binaları korunmuş, restore edilmiş. Taş ve dar yolları ile bir tiyatro dekorunu anımsatan tipik bir köy. Eski Datça’dan bahsederken ünlü şair Can Yücel’den bahsetmemek olmaz… Ömrünün son yıllarını geçirdiği Eski Datça’da şiirlerine de konu ettiği bu yerde kalabilmek O’nun için önemliydi.

-Vasiyet-
Beni kuzum Datça’ya gömün
Geçin Ankara’yı Istanbul’u!
Oralar ağzına kadar dolu
Alabildiğine de pahalı,
Örneğin Zincirlikuyu’da
Bir mezar 750 milyona
Burası nispeten ucuzluk
Ortada kalma tehlikesi de yok
Hayır dua falan da istemez
Dediğim gibi beni Datça’ya gömün
Şu deniz gören mezarlığın orda,
Gömü sanıp deşerlerse karışmam ama!
Can Yücel


Eski Datça Mahallesinde 1940 yapımı eski okul binası, Kaymakamlık tarafından restore edilmiş ve El sanatları Merkezi’ne dönüştürülmüş. Merkezde Datça’lı kadınların el emekleriyle üretilen kilim, dokuma ve oya işlemeler butiklerde, pazar yerlerinde satılıyor. Bambaşka bir doğanın içinde kurulan At Çiftliği, ata binenler için oldukça keyifli bir ortam.

Kaynak:datca.cc

6 comments:

^zeynep^ said...

kismet olursa yakinda oralarda olucaz, ayy fotograflari görünce daha da bi heyecan basiyor beni, içim içime sigmiyor =) harika kareler yakalamissin!!!

Anonymous said...

Bende agustos'un ilk haftasi orada olacagim. Bu igne oyalari beni beklesin o zaman :)

gul

Basak said...

En son 8 yıl önce balayında gitmiştim. 2000 yılında ilk kez gördüğümde de bayılmıştım. Fakat fotolardan orasının da bayağı hareketlendiği hissine kapıldım. elektrik direkleri olmasa, hang yüzyılda olduğunu bile şaşırabilirsin gibi gelmişti bize.

acupofcaffein said...

@Zeynep A.
Umarım güzel bir tatil geçirirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler.
arzu

acupofcaffein said...

@Gül,
İğne oyalarından deli gibi var. :-) Kadınlar girişe tezgah kurmuşlar sıra sıra hepsi aynı şeyi satıyor. Birde 2-3 tane mağza var orada da satılıyor. Artık seçim sana kalacak. İyi tatiller iyi eğlenceler.
arzu

acupofcaffein said...

@Başak,
Ne diyebilirim ki. Bu yılki hareketlilik çok fazla. Biz 2006 veya 2007 gibi gitmiştik. Hiç böyle değildi. Hoş ufak yerlerin dekoru güzel ama umarım artış olmaz.

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html