Friday, May 5, 2017

Sarıkum


Önce bu bölüm için şarkıyı ekleyeyim. Yine Sabahattin Ali'nin bir eseri, Zülfü Livaneli'nin sesinden ...

https://www.youtube.com/watch?v=kCl9PJ1p9XQ

Sarıkum çok güzel. Özellikle kuşlar, göl, ve denize açılan alan ... Tabiat parkının etrafında oturma alanları ve kuş gözlem evleri var. Plaja açılan alan ise çok hoş. Özellikle de plaj upuzun.  Kumun çölde dalgalanması gibi dalgalı, İrlandanın coğrafi yapısı gibi bir hava uyandırdı bende kum teperleri , yeşil alanı ve inekleri.

Bu arada ineklerin çoğu sarı. Hemen hemen her yerde sarıkız vardı. karşı kıyıda çok ahbapları olsa gerek...:-) 

Aşağıdaki bilgiyi http://bolge10.ormansu.gov.tr/10bolge/AnaSayfa/Korunan_Alanlarimiz/Tabiatikorumaalanlari/SarikumTKA.aspx?sflang=tr 
adresinden aldım.

 Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı deniz, kıyı, kumul, göl, sulak alan ve orman ekosistemleri gibi pek çok ekosistemi bir arada bulundurması ve bu ekosistemlerdeki zengin biyolojik çeşitlilik ve kaynak değerlerinden dolayı Tabiatı Koruma Alanı olarak tefrik edilmiştir.

Tabiatı Koruma alanına ismini veren Sarıkum gölü eski bir körfez ve bu körfeze akan derelerin önünün uzun yıllar boyunca karayel rüzgarlarının hareketlendirdiği kıyı kumullarıyla kapanması sonucu oluşmuş bir lagün gölüdür. Gölün halen 25-30 m’lik bir boğazla denize bağlantısı vardır. Ancak bu bağlantı yıl içinde kıyı kumullarının hareketine bağlı olarak zaman zaman kapanmaktadır.

Sinop yarımadasının genellikle bitki örtüsünce zengin yeşil görünümü içersinde Sarıkum çevresi bir tezat teşkil etmektedir. Burası edafik şartların hazırladığı kum topografyasının geliştiği bir alan görünümü kazanmıştır. Özellikle diğerlerine oranla çok daha yağışlı bir bölgede olmasına karşın, bu kadar yaygın ve belirgin bir kum topografyasının oluşu Sarıkum Gölünün morfolojik yapısını özellikli kılar ve araştırma ve inceleme çalışmaları için oldukça cazip bir alan haline getirir.

Bölgede yer alan Sarıkum köyü rüzgarın etkisi ile hareketlenen kumlardan etkilendiğinden 1975 yılında bölgede özellikle çam ve akasya türleri kullanılarak kumul ağaçlandırması çalışmalarına başlanmıştır.
Ancak alandaki kumul ekosistemlerinin çoğu, özellikle çam türleri (Pinus spp.) ve akasya (Robinia pseudoacada) kullanılarak yapılan ağaçlandırmadan olumsuz etkilenmiştir. Bunun sonucunda kumul bitkilerinden bir kısmı alanda kaybolmuş ya da kaybolmaya yüz tutmuştur. Sinop Yarımadası ve Sarıkum’ daki kumul florası, pek çok ülke ile karşılaştırıldığında nadir ve bitki coğrafyası açısından önemli türler içermesi nedeniyle son derece ilginçtir.







4 comments:

tülin said...

Seninle gezmek ne güzel!

acupofcaffein said...

@Tülincim...

Teşekkür ederim... İkimizde gezmeyi çok seviyoruz ondandır...:-) sevgiler

Mehmet Bilgehan Merki said...

Bir kaç senedir gidemiyorum Sinop'a. Çok sevdiğim yörelerden biridir. Kumullar eskisi gibi galiba.

acupofcaffein said...

@Mehmet Bilgehan bey,

Bende bu yöreye bayıldım. Çok güzel. ağaçları, insanları, doğası çok hoş. özelliklede bu sarıkumm pek bir güzeldi.
eski halini bilmiyorum ama şimdiki halide kumulların çok güzel...

selamlar, saygılar...
arzu

About

.
 
google-site-verification: google6264df489a134469.html